Prohlídka Zemského soudu v Brémách

          JUDr. Michala Dvořáková, členka Republikové rady SU ČR

Vážení čtenáři,
témat do pravidelné rubriky Slovo soudce by bylo s ohledem na uplynulé události více než dost, a to od nedávných tragických povodní, stále trvající války na Ukrajině, po stále nedostatečné ohodnocení kolegyň a kolegů z řad administrativy soudů (a to i po proběhlé stávce) či ohrožení nezávislosti justice v EU. Daná témata jsou však spíše skličující a navíc poslední dvě budou projednávána na nadcházejícím říjnovém Shromáždění delegátů Soudcovské unie v Táboře. Protože bych chtěla psát spíše o pozitivních a hezkých věcech a jsem fanouškem umění a architektury, chtěla jsem vás původně seznámit s historií a krásami budovy Městského soudu v Praze na Vinohradech, kde nyní přes dva roky působím, avšak vzhledem k tomu, že téma soudních budov v ČR má již v našem časopise zastoupení, pouštět se do tohoto  nebudu a s netrpělivostí budu článek dr. Činky o budově bývalé tabákové režie očekávat.
Nejen umění, ale i cestování využívám jako prostředek prevence proti syndromu vyhoření a ráda se v různých městech zajdu podívat na tamní soud. Proto jsem s nadšením přijala pozvání do Brém a zúčastnila se též prohlídky soudní budovy – Zemského soudu v Brémách (Landgericht Bremen). Budova byla postavena ve stylu francouzské renesance v letech 1891-1895 a je vskutku impozantní, a to jak zvenčí, tak zevnitř. Protože již od počátku byla stavěna jako soudní budova, její zdobení odpovídá jejímu určení. Na průčelí portálu jsou sochy německých velikánů, kteří se zasloužili o kodifikaci brémského práva, a v okenních obloucích reliéfy dětí při jejich hrách, dále zatčení, odsouzení a odpuštění. Uvnitř se nachází několik bohatě zdobených schodišť, fresky na stěnách, vitráž zobrazující Justici, bohyni spravedlnosti, a v překrásné porotní síni jsou řezby s tématy Desatera. Zajímavostí je, že v době vlády nacismu měly být Desatero a vitráž Justice zničeny, avšak naštěstí byly jen zakryty a jejich půvab se dochoval dodnes. Pro vaši lepší představu připojuji pár obrázků a vřele doporučuji tuto památkově chráněnou budovu i celé Brémy vidět na vlastní oči. Prohlídky soudu pro veřejnost se konají cca každé dva měsíce a objednat se lze zde: Führungen durch das Gerichtsgebäude - Landgericht Bremen. A pokud se Vám zdají Brémy daleko, můžete se alespoň podívat na Městský soud v Praze ve Slezské, kde máme mimo jiné pater-noster, obří mozaiku se sklizní tabáku, bronzové reliéfy  zachycujících výjevy ze sklizně, zpracování a konzumace tabáku a vitráže s květy a lístky tabáku.

 
Snímky při prohlídce Zemského soudu v Brémách pořídila autorka příspěvku.
                                          
               Chodba                                             Průčelí soudní budovy                                            Porotní síň

Copyright © SOUDCOVSKÁ UNIE ČR 2011