Další informace

V Berlíně proběhlo první zasedání MEDEL v tomto roce. Páteční konferenci na téma Nezávislost justice v Polsku a v Evropě ve světle polské justiční reformy pořádal MEDEL ve spolupráci s německou organizací soudců Neue Richtervereinigung (NRV). Téma konference rezonovalo i vzhledem k nedávnému rozhodnutí soudkyně irského Nejvyššího soudu, která dne 12. 3. 2018 rozhodla, že na základě evropského zatýkacího rozkazu vydaného polským soudem nepředá do Polska v Irsku zadrženého polského občana podezřelého z obchodu s omamnými látkami. Soudkyně řízení přerušila a plánuje podat předběžnou otázku k Soudnímu dvoru Evropské unie ohledně dopadu legislativních změn v Polsku na nezávislost polské justice. Ve svém rozhodnutí konstatovala, že změny v Polsku jsou natolik zásadní, že neexistuje záruka, že polské zákony jsou v souladu s Ústavou. MEDEL v prohlášení ze dne 17. 3. 2018 vyjádřil podporu této irské soudkyni a odsoudil osobní útok na ni v některých polských médiích.

Upozorňujeme odběratele a čtenáře stavovského periodika SOUDCE, že jeho březnové vydání přináší mimo jiné slovo soudce, autorem je viceprezident Mgr. Petr Černý, dále rozhovor s JUDr. Zdeňkem Novotným a jeho manželkou JUDr. Danuší Novotnou. Soudce 3/18 se také vrací ke společnému semináři Soudcovské unie ČR, Unie podnikových právníků ČR

Únorové vydání stavovského periodika SOUDCE přináší vzpomínky na čestného prezidenta JUDr. Jana Vyklického. V pravidelných rubrikách najdou čtenáři již tradiční Slovo soudce nazvané Tři pilíře, autorkou je JUDr. Silvie Slaná. Dále odborné články, anebo příspěvek JUDr. Michala Prince a Mgr. Radka Maříka nazvaný O historii (nejen) Obvodního soudu pro Prahu 3. Druhé vydání profesního časopisu publikuje i informace o dění v Soudcovské unii ČR, zápis ze zasedání Republikové rady a další zprávy. Seznamte se s jeho obsahem:

Od včerejšího odpoledne začíná nová etapa Soudcovské unie, ve které už s námi není jedna z největších osobností unijní historie – JUDr. Jan Vyklický. Byl jedním ze spoluzakladatelů Soudcovské unie v roce 1990 a jako její prezident (v letech 1991 – 1996) významně ovlivnil podobu a postavení stavovské organizace soudců ve společnosti. Pomohl vytvořit a prosadit důstojnou vizi soudnictví a jeho profesního sdružení v náročných začátcích obnovy demokracie. Vytvořil a trvale udržoval kontakty se zahraničními partnery unie. Mezinárodní justiční spolupráci považoval za velmi důležitou, zdůrazňoval, že se nesmíme zahledět jen do vlastních poměrů a problémů.

V brněnském Bobycentru se 26.ledna 2018 uskutečnil slavnostní galavečer Právník roku 2017. Již tradičně ho pořádaly Česká advokátní komora a vydavatelství epravo.cz. Již 13. ročník celojustiční soutěže Právník roku ocenil úspěchy a celoživotní přínos právníků, kteří se zasadili o své obory práva. Do Právnické síně slávy vstoupil advokát JUDr. Jiří Machourek. Skleněnou plastiku sv. Yva a titul Právník roku 2017 převzalo deset osobností v sedmi řádných a třech mimořádných kategoriích (Právnická síň slávy, Pro bono a Talent roku).

V letošním roce vychází stavovský časopis Soudce již ve XX. jubilejním ročníku. Od začátku ledna připravuje jeho redakce ve vydavatelství Wolters Kluwer, a. s. první vydání tohoto roku. Po uzávěrce budou čtenáři profesního periodika českých soudců detailněji informováni o obsahové náplni čísla 1/2018.

Příjemné vánoční svátky a úspěšný rok 2018.

Upozorňujeme čtenáře stavovského periodika SOUDCE na obsah již desátého letošního vydání. Slovo soudce nese titulek "K říjnovým volbám", autorem je JUDr. František Kučera. Rozhovor poskytla JUDr. Iva Hrdinová, předsedkyně Krajského soudu v Ostravě. Publikován je pod titulkem "Na Ostravsko se lidé vždy stěhovali za prací, to ovlivnilo i místní justici".

Soudcovská unie ČR Vás zve na tiskovou konferenci, která se uskuteční v pondělí 2. října 2017 od 13,00 hod. v jednací síni č. 25 v přízemí budovy Obvodního soudu pro Prahu 1 (Ovocný trh 14, Praha 1) k nadcházejícímu 27. Shromáždění delegátů SU ČR. Delegáti z celé republiky se sejdou 6. a 7. října 2017 v Ostravě. Mimo jiné zvolí na následující tříleté funkční období nové vedení Unie: prezidenta, členy Republikové a Kontrolní rady.

Upozorňujeme čtenáře stavovského časopisu SOUDCE, že č. 9/2017 obsahuje kromě rubrik, které naše periodikum přináší pravidelně, také informace k nadcházejícímu výročnímu zasedání profesní organizace českých soudců. Letošní sněm je volební, čtenáři se proto v zářijovém vydání časopisu Soudce mohou seznámit s prezentacemi některých kandidátů do Republikové rady a na funkci prezidentky. Blíže k obsahové náplni: