Další informace

Dne 22. 1. 2021 byla v Poslanecké sněmovně schválena novela zákona o soudech a soudcích. Na znění této novely, která přináší zejména potřebné sjednocení přípravné služby a výběru nových soudců a soudních funkcionářů, Soudcovská unie ČR významně a dlouho spolupracovala a podporuje ji. Jde o slušné kompromisní řešení přijatelné pro justici i ostatní moci v zemi, což pokládáme za důležité. Lítost vyjadřujeme jen nad tím, že bohužel nebyl schválen také pozměňovací návrh zavádějící studijní volno pro soudce. To by přispělo k dobré zdravotní i odborné kondici soudcovského stavu.

Korespondenční formou proběhly letošní volby v profesní organizaci soudců ČR. 127 volitelů z celé republiky rozhodlo, že prezidentem se na další tři roky stal Libor Vávra s 66 obdrženými hlasy. Zvoleno bylo i 28 členů republikové rady a tříčlenná kontrolní komise. Ve stanovené lhůtě námitky k volbám nebyly vzneseny.

Vzhledem ke zrušení Shromáždění delegátů svolaného původně na 16. – 17.10.2020 kvůli opatřením vlády proti šíření koronaviru vyhlásila prezidentka SU za použití § 19 zákona č. 191/2020 Sb. volby do orgánů Soudcovské unie mimo Shromáždění delegátů písemnou formou.

Dnešního dne vychází publikace k třicátému výročí založení Soudcovské unie. Má připomenout, jak a proč Soudcovská unie vznikla, jakou úlohu má a měla pro soudce i celou společnost. Sestavil ji Tomáš Němeček. Najdete v ní mimo jiné dobové fotografie a dokumenty, rozhovory s prezidenty Soudcovské unie nebo unikátní kompletní soubor usnesení ze Shromáždění delegátů SU, který poskytuje plastický obraz toho, čím se unie v každém jednotlivém roce zabývala.

Vzhledem k opatřením plynoucím z vyhlášení nouzového stavu a vydání krizového opatření vlády se bohužel jubilejní Shromáždění delegátů Soudcovské unie nemůže konat. Tento závěr nám potvrdila i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy. I za tohoto stavu chceme volby do volených orgánů SU ČR uspořádat. O způsobu voleb rozhodne v příštím týdnu Republiková rada SU ČR. Poté budou členové a delegáti neprodleně informováni. Děkuji Vám za pochopení a přeji všem zejména pevné zdraví. Daniela Zemanová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se 8. září 2020 zúčastnila semináře k etice pořádaném Justiční akademií v Kroměříži. Před svou přednáškou se setkala se skupinou představitelů české justice. Setkání se zúčastnili předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, z Nejvyššího správního soudu místopředsedkyně Barbara Pořízková a Josef Baxa, dále předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl a prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová. Společně hovořili o problémech slovenské i české justice. Prezidentka Čaputová v diskusi ocenila stabilitu českého justičního prostředí.

Kárná komora polského Nejvyššího soudu bude dne 9. června 2020 rozhodovat o odnětí imunity soudce Igora Tuleyi. Má být potrestán za vydání rozhodnutí, kterým povolil vyšetřování porušení pravidel hlasování v Parlamentu, a za zpřístupnění tohoto rozhodnutí médiím. Současná kárná komora Nejvyššího soudu přitom dle rozhodnutí Soudního dvora EU není pokládána za soud, nebyla řádně a nezávisle obsazena a je používána jako politický nástroj k podrobení si soudců, proto byla její činnost pozastavena (rozhodnutí SDEU ze dne 8. 4. 2020 číslo C-791/19).

Po skončení nouzového stavu pokračuje provoz kanceláře Soudcovské unie v obvyklém rozsahu.

Odborná konference s názvem „Novela zákona o soudech a soudcích – systémové změny v soudnictví“ se uskutečnila 7. února 2020 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Pod záštitou jejího předsedy ji uspořádala Soudcovská unie ČR. Celorepublikovou konferenci v Praze mimo jiné navštívili vedoucí představitelé obou nejvyšších soudů, ministerstva spravedlnosti, ale také mnozí poslanci, senátoři a zejména soudci ze všech stupňů soudů.

15. ročník soutěže Právník roku 2019 vyvrcholil v pátek 31. ledna 2020 v brněnském hotelu Cosmopolitan Bobycentrum. Deset právníků z různých oblastí práva převzalo na slavnostním galavečeru titul Právník roku 2019. Mezi oceněnými byli soudci JUDr. Robert Fremr, JUDr. Lubomír Ptáček, Ph.D. a JUDr. Jolana Maršíková.